A Gyerekjóga az alkalmazott jógairányzatok közé tartozik, anyaga főként az óvodás/kisiskolás és a sulis/tini korcsoportra vonatkozik. A Gyerekjóga foglalkozások gyakorlatai anatómiailag átgondoltak, és hozzájárulnak az izomzat és az idegrendszer fejlődéséhez. Az órákon a prevención van a hangsúly, a cél a test átfogó és általános fejlesztése, nem pedig a rendellenességek kezelése.

A Gyerekjóga a Gerincjóga rendszerre épül, gyakorlataiban és szemléletében egyaránt. A Gyerekjóga gyakorlatai játékosak, ugyanakkor hatékonyak, a gyerekek a Hatha jóga eszközeit használják az órákon – természetesen az Ő igényeikhez igazítva. Az órákon egy komplex mozgásfejlesztés valósul meg, tudatos mozgáselemekkel. Bemelegítés után elutazunk Jógaországba ahol a gyerekek játékos formában megtanulhatják a jóga pozíciókat  és a jóga szellemiségét.

 

  A tanult koncentrációt fejlesztő és légzőgyakorlatokkal felkészülhetnek az Őket érő kihívásokra.                                Játék , mese, mozgás egyszerre:  -bemelegítéssel

                                                      -nyújtó, hajlító és helyes testtartást elősegítő gyakorlatokkal

                                                      -végtag szétválasztó, keresztező gyakorlatokkal

                                                      -idegrendszer érését elősegítő gyakorlatokkal

                                                      -légző,koncentráció és figyelem segítő gyakorlatokkal

                                                      -érzelmi intelligenciát fejlesztő gyakorlatokkal                                                                                                                 

Gyerekjóga órákon a mesék, történetek szereplői általában állatok, akiken a gyerekeknek gyakran segíteni kell. Állati és növény pózokat utánozva, mesélve vezetjük rá a gyerekeket a korai testtudatosságra, mozgásra. Belevonva őket a folyamatos munkába, izgalmas történeteket szövünk, majd az óra végén egy rövid relaxációban megpihenünk. Az órák legvégén még extra játékra, mesére, esetleg rajzolásra is sor kerülhet. Nagyon izgalmasak a gyerekjóga órák a gyerekek számára, szívesen jönnek és nagyon aktívak az órákon fizikai és kommunikációs tekintetben is.

A Gyerekjóga pozitív hatásai:

Kreatív játékos csapat-és egyéni feladatok között épül idegrendszerük, érzelmi intelligenciájuk. Lehetőség nyílik levezetni a bennük levő többletenergiát, feszültséget. Eközben szervezetük-állóképességük erősödik, nő a testük rugalmassága, fejlődik koncentrációs készségük. Megtanulják a helyes tudatos légzést, ami által jobban el tudnak lazulni. Megismerik Önmagukat, ezáltal nő az önbizalmuk,valamint számos tulajdonságuk fejlődik. Összhangba kerülnek a belső világukkal és jobban megismerik magukat. Tanulási képességeik javulnak, szorongásaik csökkennek, megtanulják azokat kezelni. Kreativitásuk fejlődik, az érzelmeket megtanulják megélni és nem elfojtani. Jobban tudnak koncentrálni az iskolában, óvodában. Egyensúlyérzékük fejlődik,kiegyensúlyozottá válnak, jobban alszanak.

Végül, de nem utolsó sorban már gyermekkorban érdemes a testmozgás fontosságára és rendszerességére nevelni a jövő generációját, hiszen főképp ebben a korban dől el, hogy felnőtt korukban milyen mozgásos életformát, tevékenységet választanak.